Duurzaam ondernemen

duurzaam ondernemen sustainability

Duurzaamheid. Een begrip dat de laatste jaren de boventoon voerde bij velen. Overal kwam het woord duurzaamheid weer naar voren, ook bij bedrijven. Juist bedrijven kunnen het verschil maken als we het hebben over een betere leefomgeving, of het nou gaat om de natuur en de aarde of leefomstandigheden van mensen.
Het ding is: veel mensen weten überhaupt niet wat duurzaamheid inhoudt en hebben er weinig kennis over dus doen er daarom niks mee. Zo was ik ook. Een onbezorgd leventje zonder al te veel verantwoordelijkheid, maar sinds ik m’n dochters heb gekregen kijk ik er heel anders tegenaan. Misschien boeit het mij niet in welke wereld ik leef en onder welke omstandigheden ik functioneer, maar het boeit me zeer zeker voor mijn dochters later. Een betere, schonere, fijnere wereld waarin duurzaamheid een grote rol speelt. Dus ik bedacht me: hoe kan ik, als ondernemer, mijn steentje bijdragen in het concept duurzaamheid? En toen bedacht ik me: hé, hier kan iedereen misschien iets mee, dus ik deel het gewoon in een blog met jullie allemaal.

Duurzaamheid is lastig te omschrijven in 1 zin, maar het komt er dus op neer dat we met z’n allen ervoor moeten zorgen dat de aarde bewoonbaar blijft en niet uitgeput wordt. Dus de mensen niet, de natuur niet en de economie niet. Hoe kan je jouw steentje bijdragen m.b.t. duurzaamheid (als ondernemer)?

#1. Papier hergebruiken en/of recyclen.
Het klinkt misschien lastig, maar met simpele aanpassingen komen we er al.
Een geprint a4’tje laten we vaak met een lege achterkant achter, maar die kunnen we later óók gebruiken bij het printen (als het in eigen gebruik blijft).
Krijg je wel eens pakketjes binnen van online bestellingen en heb je een eigen webshop waarbij je ook zulke verzenddozen nodig hebt? Gebruik ze dan opnieuw! Afhankelijk van het type klant dat je hebt is het helemaal niet erg om een mooie vaas in een schoenendoos te krijgen, bijvoorbeeld. Zolang het product veilig is ingepakt en goed aankomt. Communiceer dit overigens wél met je klanten, zo komen ze niet voor verrassingen te staan en begrijpen ze een kernwaarde van jouw bedrijf beter.
Ook het gebruik van tig kaartjes met het verzenden van een pakketje is onnodig. Je kunt met wat creativiteit gemakkelijk een mooi kaartje ontwerpen dat bijvoorbeeld dient als visitekaartje, voucher én story card. Hetzelfde geldt voor cadeaubonnen: stuur de bonnen digitaal op i.p.v. fysiek. Kleine aanpassingen, groot resultaat.


#2. Plastic hergebruiken.
Het recyclen van plastic is lastig, omdat een product vaak uit verschillende soorten plastic bestaat, dus is het belangrijk om juist het gebruik van plastic te reduceren. Ook hierin is het met wat aanpassingen te realiseren.
Bubbeltjesplastic om je producten te beschermen tijdens het verzenden krijg je vast ook vaak binnen met je inkopen. Zo ja, hergebruik dat vooral en koop geen nieuwe als het niet nodig is.
Een ander ding is tape om jouw dozen dicht te maken. Veel bedrijven laten speciale tape met hun logo e.d. maken, maar dit is ontzettend zonde als er al zoveel tape beschikbaar is. Zelf gebruik ik de variant met de ‘breekbaar/fragiel’ tekst erop om zo vanuit mijn kant de bezorgers te waarschuwen om voorzichtig om te gaan met de pakketten, maar de tape zelf is gewoon altijd al beschikbaar dus hoeft er niet opnieuw geproduceerd te worden. Is een tape met jouw logo onmisbaar voor jouw bedrijf, zorg er dan voor dat het van 100% gerecycled plastic is gemaakt.

Doe jij je inkopen van kleine kantoorspullen zelf? Neem dan altijd dezelfde tas mee en gooi niks weg om vervolgens weer een nieuwe (plastic) tas te halen. Zo ook met je flesje water die je meeneemt naar kantoor om gehydrateerd te blijven. Neem een duurzame fles die je kunt hergebruiken i.p.v. plastic wegwerpflesjes.


#3. Minder CO2 uitstoot.
Breng jij jouw pakketten zelf weg met de auto? Beperk dan het aantal verzendmomenten. Dat CO2 van nature terechtkomt in de lucht, klopt. Het probleem hiermee is dat het de afgelopen 100 jaar fors is gestegen, onder andere door het gebruik van auto’s. Twee keer per dag je pakketten wegbrengen - en überhaupt de auto gebruiken - is dus twee keer zo veel gassen in lucht.
Wat nog slechter is dan autorijden is het gebruikmaken van vliegtuigen. Mocht jij jouw producten vanuit het buitenland inkopen en met het vliegtuig laten vervoeren, denk dan hoe vaak dit écht noodzakelijk is en hoe je dit kunt beperken. Hetzelfde geldt voor business meetings in het buitenland: choose wisely! 

Dit zijn misschien allemaal kleine stappen, maar zetten we allemaal deze kleine stappen, dan wordt het opeens een heel grote stap. Duurzaamheid. Een begrip dat me nooit iets zei, voordat ik moeder werd, maar nu ontzettend knaagt aan me als ik lukraak keuzes maak zonder daar weloverwogen over na te denken. Ook vanuit mijn geloofsovertuiging dien ik goed te zijn voor mens, dier en natuur en dat samen met mijn dochters blijft de beste motivatie die er is. 

PS. ben heel benieuwd wat jij doet aan duurzaamheid en welke tips jij voor mij en anderen hebt. :)

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd